MIKROBIOM: Tudtad miért kell egyáltalán a bélflórát pótolni? Tudtad, hogy nem csak antibiotikumos kúra után érdemes?

Szükséges végre egy világos magyarázat! A vastagbél flóra kihat a vastagbél állapotára, ezáltal az immunrendszered működésére.

Hogyan? A vastagbél flóra összetétele határozza meg a bélfal egészségét. Ha a rothasztó baktériumok kerülnek túlsúlyba, olyan bio- és endotoxinokat, azaz számunkra méreganyagokat bocsátanak ki, amelyek féláteresztővé teszik a vastagbél falát. Ezt érzékeljük étel-intolerancia, allergiák és autoimmun megbetegedések formájában! Igen, ide vezet a féláteresztő bélszindróma!
Hogyan okoz ez problémát? Ilyenkor a vastagbélfal túlsó részén az örökösen készenlétben álló immunsejtek gyulladások generálásával kénytelenek védekezni, hogy ne kerüljön be a véráramba méreganyag. Nincs más eszközük, mint mozgósítani a citokineket, és egyfajta vegyi háborút indítani a rossz molekulák ellen. Ez hosszas krónikus gyulladásokkal jár szervezet szerte, ami miatt kialakul a metabolikus szindróma, vagyis az inzulin rezisztencia, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, és az obezitás, azaz a kóros elhízás is. Arról nem beszélve, hogy a zsírszövetekben lezajló gyulladások nehezítik a zsírbontás normál folyamatát, tehát a torna sem jár nagy sikerrel!

Tehát célszerű lenne úgy táplálkozni, hogy figyelembe vesszük, egyúttal a vastagbél baktériumait, flórát is tápláljuk, csak épp az nem mindegy, hogy mely törzseket! Fontos a vastagbél rendszeres ürülése és a vastagbél falának a karbantartása, aminek az egyik fő eszköze egy kiegyensúlyozott, jó bélflórával való betelepítése a vastagbélnek!Ugyanakkor az anyagcserére is kihat a vastagbél állapota, igen bélflóra függő a hízásra való hajlam is!

Hogyan? Ha a bélflóra egyensúlya eltolódik, ha nem elég diverzifikáltak (változatosak) a baktérium törzsek, akkor túlsúlyba kerülnek, és túlzottan elszaporodnak bizonyos FIRMICUTES típusú baktériumok.

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy ezek a baktériumok felelnek a felborult zsíranyagcsere miatt is, mert a májat túlzott triglicerid, azaz vérzsír termelésre késztetik. Így az inzulin raktározó hormon sokkal könnyebben hoz létre főleg hasi zsírpárnákat.

Miért? Mert bizonyos Firmicutes típusú baktériumok hatására a szervezetünk ugyan abból az összetételű és mennyiségű ételből több energiát képes kivonni, mint a normál bélflóra mellett.

Tehát egy olyan vastagbél flóra esetén, ahol felborult a jó baktérium arány (Bacteroidetes/Firmicutes), és túlszaporodnak a nem kívánt törzsek, kialakul egyfajta hajlam a hízásra. Egyesek ezert érzik úgy, hogy már a "levegőtől is híznak!"

Mi a MIKROBIOM tulajdonképpen? A bennünk (vastagbél) és rajtunk (bőrön, nyálkahártyákon) élő baktériumok összessége. Tízszer több baktérium él bennünk, mint ahány sejtünk van, és a génállományukat tekintve, ha ezt is figyelembe vesszük, a testünkben csak 1% emberi DNS van! Ezért mondják viccesen a tudósok, hogy nem is vagyunk humanoidok, hiszen két lábon járó baktérium telep vagyunk.

Ezért érthető módon minden életfunkciónk, nem csak az anyagcserénk de a bolygó idegen keresztül, az agyi összeköttetés miatt a pszichés állapotunk is ki van szolgáltatva azoknak a baktériumoknak, amelyek rajtunk vagy bennünk élnek!

Jó esetben ez egy nagyszerű szimbiózis, egymástól függő együttélés, miattuk vagyunk életben, így alakult ez az évmilliók során.


Mire figyelj, amikor emésztőflórát választasz:


Mi a PROBIOTIKUM?

A vastagbél flórához nagyon hasonló, többnyire tejsavbaktériumok és bifido baktériumok, erjesztésből származó, dominánsan számunkra hasznos élőflóra.


Milyen legyen a PROBIOTIKUM?

 • minél többféle törzs legyen benne,
 • ellenőrzött laboratóriumi tenyésztésből származó tiszta DNS-el rendelkező kultúra legyen, hogy életképes legyen és könnyen be tudja népesíteni a vastagbelet
 • nagy csíraszám legyen egy napi adagban!


Mit jelent ez? Mindig nézd meg a dobozon! Ideális ha a felnőtteknek ajánlott napi adagban (NRV) 35-40 milliárd számunkra hasznos baktérium van! Ez a mennyiség már hatásosabb lehet.


Mi a PREBIOTIKUM?

Olyan növényi rostok (pl. natív cikória inulin), amelyek nem emészthetőek, ezért a vastagbélben való erjedésük során olyan hasznos vegyületek szabadulnak fel, amelyek a jó bélflóra táplálékát képezik. Így nem csak betelepíted a vastagbelet jó flórával, hanem nem halnak éhen a számodra hasznos baktériumok, tehát megtapadnak, könnyen benépesítik a vastagbelet!

Ezért ne feledd mennyire fontos a megfelelő élőflóra bevitele esetén "megágyazni" nekik prebiotikus hatásu rostokkal, azaz biztosítani a jó életfeltételeket számukra.


Mi a POSZTBIOTIKUM?

Többnyire olyan vegyületek, amelyeket a jó bélflóra gyárt saját maga életben tartására, egy olyan környezet megteremtésére, amelyben jól tud szaporodni, és bizony számunkra, mint gazda testnek is nagyon hasznosak, hogy egészségesek maradjunk és jól működjünk!


Ilyen posztbiotikumok pl.:

 • SCFA, a rövid láncú zsírsavak
 • B-vitaminok, aminosavak, organikus savak, folsav stb.,
 • AMP, antimikrobiális peptidek, amelyeknek természetes antibiotikus hatása elnyomja a kórokozókat
 • Aktív enzimek, amelyek segítik a rostok és a cellulóz emésztését stb.,
 • A jó baktériumok gyártják, kis mennyiségben a hidrogén-peroxidot is, amely elfojtja a patogén baktériumok szaporodását.


MIÉRT RAGASZKODNAK SOKAN A FEDBOND® PROBIOLOGIQ Élőflórához?

 • Mert ellenőrzött kefir tenyésztésből, speciális erjesztési technológiával előállított, emiatt a klinikai vizsgálatok szerint is hatékony
 • 7 esszenciális baktérium törzs,
 • 40 milliard / napi adagban,
 • a receptúra még tartalmaz emészthetetlen növényi rostot, inulint, ami táptalaj a jó bélflóra számára
 • B-vitamin komplexet tartalmaz a napi adag 100% mennyiségében, fontos az energia termeléshez, az idegrendszered és a tested normál működéséhez
 • Folsavat tartalmaz a napi adag 100% mennyiségében, fontos az erős immunrendszer érdekében
 • Csak a bélben oldódó kapszulában van gyártva, tehát garantáltan a helyszínen, csak a vastagbélben fejti ki a hatását, így és nem bántja a gyomorsav, de még az epesav sem az élőflórámat.

A humán klinikai tesztek bizonyították, hogy a komplex baktérium törzs jelentősen csökkentette a gázosodást, puffadást, hastájéki fájdalmat, hányást, hányingert és hasmenést.

A receptúra baktérium törzsei:

 • nagyszerűen ellenállnak és túlélik a gyomorsavat és az epesav sóit is
 • erjedésének hatására átlagban 40%-kal nő a probiotikus bélflóra koncentráció
 • szimbiotikus erjedésének a stabilitása 50%-kal megnövekedett
 • tárolása nem igényel hűtést, stabilitása van szobahőmérsékleten is!


Féltsd a bélflórád összetételét, mert a legjobb barátod, de a legnagyobb ellenséged is lehet, ha felborul az egyensúly, és az ideális baktérium arány!

Arról nem beszélve, hogy az élelmiszeripar sok adalékanyaga, tartósítószere pont ezt az egyensúly teszi tönkre! Tehát fontos a tudatos táplálkozás, de ennek ellenére érdemes időnként egy élőflóra telepítés kúrát végezni, és a fentiek miatt bizony nem csak antibiotikus kúra után!

A vastagbélflóra képezi a MIKROBIOM nagy részét, rendkívüli fontos!
A FEDBOND® PROBIOLOGIQ professzionális étrend-kiegészítő, Magyarország talán legkomplexebb élőflórája!

Itt találsz több információt a FEDBOND ProBIOLOGIQ élőflóráról!