Melyek a jódhiány tünetei, hogyan függ össze az alul működő pajzsmiriggyel, a lassú anyagcserével, és az elhízás folyamatával?A cikk rámutat, hány különféle szervünknek van szüksége jódra, melyek a jódhiány tünetei, illetve megoldást ajánl a biztonságos és hatékony jódpótlásra.


A Magyar Európa legelhízottabb nemzete.

Ez már csak azért is megdöbbentő, mert a táplálkozásunk nem tartalmaz több szénhidrátot, mint egy olasz konyha, amely rengeteg tésztafélére épül. Ugyanakkor az olasz étkezés alapját képezi a hidegen préselt, szűz olívaolaj, és a legkülönfélébb tengeri halak, illetve a tenger gyümölcsei is. Utóbbi kettő sok értékes jódot is tartalmaz.

Ezzel ellentétben, a magyaros ételeket fogyasztók közül sokan viszolyognak az aromás, erős tengeri hal, a sokszor jódszagú tenger gyümölcseitől, és alga salátáktól is. Aki pedig szereti, csak ritkán engedheti meg magának, mert az árfekvése miatt luxus eledelnek számít itthon.


Magyarország kiemelten jódszegény terület, így sem a növényi, sem az állati eredetű táplálék nem tartalmaz elég jódot.


A jód az aktív pajzsmirigyhormon (T3) alapanyaga. A T3, azaz trijód-tironin csupán 3 jódatomból áll.

Megfelelő jód hiányában a pajzsmirigy nem tud elég pajzsmirigy hormont termelni, és elkezd alul működni. Ezáltal lelassul az anyagcsere, és beindul az elhízás folyamata.

Tehát a jódhiány és az elhízás folyamata összefügg!


Ezért nagyon fontos a jódpótlás. Az viszont nem mindegy, hogy mely jódvegyületet használjuk a jódpótlásra, ha azt akarjuk, hogy jól beépüljön és hasznosuljon a pajzsmirigyhormonok megfelelő termeléséhez, és ezáltal a megfelelően gyors anyagcseréhez.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a jódozott só a jódpótlás egy megfelelő formája. Nos, ez sajnos nem így van, és azon kívül, hogy a jódozott só eltolja az ízeket, a jódozott só instabil jódot tartalmaz, 460 C –on a főzés során teljesen megsemmisül, de hosszabb távon szobahőmérsékleten is párolog, nem alkalmas hatékony jódpótlásra!

Most már talán jobban érthető, hogy mi a különbség szénhidrátokat nyakra-főre evő olaszok és a magyarok között. Ez nem más, mint a megfelelő esszenciális jódbevitel.

Azt is tudni kell, hogy a jódnak számos vegyülete van, ezek közül egy van ami igazán stabil, képes jól beépülni és hasznosulni a szervezetben.

FEDBOND® PAJZSMIRIGY-ANYAGCSERE a legjobban hasznosuló jódfajtát tartalmazza ideális, és biztonságos mennyiségben.


A felmérések szerint egy, a hazánkban kihordott és született csecsemő pajzsmirigye 50%-kal nagyobb.

Miért van ez így? Mert az evolúciós és adaptációs logika szerint a szervezet igyekszik egy nagyobb szervet növelni, azt remélve, hogy nagyobb felületen, több jódot tud megkötni. Ezért vagyunk mi magyarok sokkal hajlamosabbak a golyvásodásra is, egy mediterrán országban élő emberhez képest, mert hiányzik a megfelelő mennyiségű jód a szervezetünkből!


Mivel az élet sós, jódos óceánban keletkezett, a szervezetünk majd minden sejtje, több, mint 300 különféle élettani funkcióhoz használja a jódot ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Téves, ha azt hisszük, csak a pajzsmirigynek, és ezáltal a gyors anyagcseréhez van rá szüksége!

MELYEK A JÓDHIÁNY TÜNETEI?Tehát, ha például egyöntetű hajhullást tapasztalunk, az könnyen lehet a jódhiány, és alul működő pajzsmirigy jele is, ha az alábbi tünetek közül valamelyik vagy több is jelen van.

 • töredező körmök és haj
 • hajhullás, hajvég töredezés
 • száraz bőr főleg lábszáron és könyökön, kézháton, nyakon
 • nehéz ébredés, már reggel fáradtan kel (iskolások esetén is)
 • délután 15-17 óra között hirtelen álmosság, kimerülés érzése
 • állandó kimerültség érzése
 • nehéz koncentráló képesség (iskolások esetén is)
 • feledékenység
 • figyelmetlenség (iskolások esetén is)
 • lustaság érzése (iskolások esetén is)
 • hízékonyság
 • mell ciszták
 • székrekedés
 • rendszertelen menstruáció


MIT LEHET TENNI, hogy elkerüljük a számos kellemetlen tünetet, a lassú anyagcserét és a túlsúlyt?

Egyértelmű, hogy a magyar lakosság körében pótolni kell a jódot.

Leegyszerűsítve, Magyarországon kivéve a pajzsmirigy túlműködésben és autoimmun betegségben szenvedőket, majdnem mindenkinél indokolt a jódpótlás.


Az alábbi esetekben ajánlott a jódpótlás:

 • Terhes és szoptató anyák
 • Pajzsmirigy-műtöttek egy része
 • Több göbös golyva miatt műtöttek első-, másodfokú nőrokonai
 • Megnagyobbodott pajzsmirigyű emberek
 • Gyerekkorban
 • Lassú anyagcsere és magas TSH (2-es érték felett már) szint, valamint alacsony szabad T3, de magas Reverse T3 hormonszint esetén.


Ajánlott termék: FEDBOND® PAJZSMIRIGY-ANYAGCSERE itt olvashatsz róla többet és rendelheted meg!

Karnitint, fahéj és gyermekláncfű kivonatot, cayenne bors port, cinket, krómot és jódot tartalmazó kapszulák.

OGYÉI notifikált termék, szerepel a gyógyszertárak által is megredelhető biztonságos étrend-kiegészítők listáján.


Egy jól működő anyagcsere jól kezeli a zsírégetést is!


Vigyázat! A GLUTÉN az egyik legveszélyesebb gyulladást okozó faktor.

Sokszor az alul működő pajzsmirigy és az autoimmun jellegű pajzsmirigy problémák rejtett vagy valós glutén érzékenység miatt alakulnak ki! Tehát, ha önnek bármilyen pajzsmirigy panasza van, azonnal függessze fel a glutén bevitelt! 3-6 hónap alatt drasztikus javulás várható! Glutént tartalmaz a legtöbb gabonaféle és az abból készült lisztek, az azzal főzött ételek is. Ne tévesszék önt meg a teljes kiőrlésű vagy tönköly gabona készítmények, ugyanolyan ártalmasak!