Home office: Az ülő munka és a mozgásszegény életmód veszélyei

A ma oly "kényszer-divatos" munkavégzés számos pozitívummal és talán ugyanannyi negatívummal is jár!

Mi a pozitívum benne? Lelassultunk, időnk lenne végre végig gondolni számunkra mi fontos és mi nem, illetve sok tartalmas időt tölthetünk a családunkkal. De mire használjuk mindezt a lehetőséget? A személyes időnk is rendelkezésre áll. Mit jelent ez?

Végre behúzta a sors a kéziféket, amire mi nem tudtuk rávenni magunkat hosszú évtizedek óta. Mennyire vagyunk képesek figyelni saját magunkra is?

Ez nem egoizmus! A befele figyelés szükséges lenne nem csak a pszichikai jólétünk, de a fizikai, egészségi jólétünk érdekében is! Lássuk, mennyire vagyunk tisztában vele?

Otthon ülünk, otthonról dolgozunk. Kevesen tudják jól beosztani az idejüket. A munka nem kevesebb, ha jól és lelkiismeretesen akarjuk végezni a dolgunkat, sokszor ottfelejtjük magunkat a számítógép előtt, hisz nincs kolléga aki kizökkentsen a koncentrált munkafolyamatból. Lehet, hogy többet is nassolgatunk, hiszen "alkalom szüli a tolvajt alapon"... ott a tele hűtő...

Megfelelő mozgás hiányában a lelassult anyagcsere és nyirokkeringésen kívül lelassul a bélműködésünk is.

Magyarország lakosságának 45%-nál fennáll az állandó vagy átmeneti székrekedés


Mik a székrekedés negatív hatásait?

  • Divertikulumok, vastagbél kiöblösödés alakulhat ki, ez nagyon sokféle egészségügyi problémát okozhat.

Sok esetben be is gyulladhat a divertikulum, aminek következtében kifekélyesedhet

  • Pang a vastagbélben a bélsár, ez a rothasztó baktériumok és paraziták (Candida) táptalaja is egyben.
  • Felborul a vastagbélben található MIKROBIOM (a jó és a rossz vastagbélflóra aránya), oly kényes egyensúlya.


  • Túlszaporodnak a rothasztó baktériumok, bio- és endotoxinokat gyártanak, ez féláteresztő bélszindrómát alakíthat ki, ami szervezet szintű krónikus gyulladásokhoz vezet, az pedig metabolikus szindrómát okoz, ami elhízással jár.
  • Így könnyebben kialakul az ételintolerancia is
  • A székrekedés erőlködéssel, az aranyér veszélyével járhat  • De vigyázat, hosszú távon nem szabad hashajtókat használni, mert vagy bélrenyheséghez, vagy bélgyulladáshoz vezetnek.
    • azon kívül a hashajtás idején a táplálékból nincs ideje felszívódni a tápanyagoknak, ezért ez hiánybetegségekhez vezet.

Mi mégis a megoldás?

Rostdúsabb táplálkozás, több mozgás. Tekintettel a jelen helyzetre, amikor keveset mozoghatsz a szabadban, ha nem tudod rávenni magad az otthoni tornára, megoldás lehet az otthoni tánc is egy ritmusos Youtube videóra.


Illetve érdemes biztonságos, olyan OÉTI notifikált étrend-kiegészítőket használni, amelyek ozmotikus lubrikáns hatással rendelkeznek. Mit jelent ez? Vannak a magnéziumnak olyan vegyületei, amit, ha megfelelő antioxidánsokkal társítanak, segítik a vastagbél kíméletes és hatékony salaktalanítását.

Hogyan működik? A bélnyálkahártyát hidratáltan tartja, ez megkönnyíti a bélsár tovább haladását. Ugyanakkor a már haszontalan bélsárból nem engedi visszaszívódni a vastagbélben a vizet, a bélsár lágyabb marad, könnyebben és nagyobb mennyiségben távozik.

Így az esetleges divertikulumokból is jobban ki tud pucolódni a bélsár.

Egy ilyen termék használata esetében az elfogyasztott vízmennyiséggel lehet szabályozni a széklet állagát. Minél több vizet iszunk, annál hígabb a bélsár, így akár egy belső zuhany hatást is el lehet érni, de ebben az esetben bár nagyon híg is tud lenni a széklet, az nem összetévesztendő a hasmenéssel.

Ugyanis az este során bevett tabletták másnap reggelre megteszik a hatásukat, de csak egyszeri alkalommal, reggel történik egy alapos belső tisztulás. Nem jár bélgörcsökkel, vagy napközbeni többszöri székelési ingerrel, tehát komfortosan használható. Ebben az esetben tényleg már csak a haszontalan bélsár távozik!

Mert gondoljunk csak bele, ha 36 Celsius fokos testhőmérsékleten, ha túl hosszú ideig marad a vastagbélben a bélsár, az csak a rothasztó baktériumok és esetleges paraziták táptalaja lehet. Erjed, gázosodik. Ez a hasfal felfúvódásával, rossz közérzettel, kényelmetlenséggel jár. Ugyanis a rekeszizomra nyomást gyakorol, ezért sokszor alig kapunk levegőt, főleg, ha lehajolunk. Arról nem is beszélve, hogy másképp állnak a ruhák is rajtunk, tehát a megjelenésünket is tönkreteszi.

Ezek a rothasztó baktériumok, illetve paraziták (pl. Candida) is folytatnak anyagcserét, kiválasztanak toxinokat, amik visszaszívódnak a bélfalon keresztül. A bio- és endotoxinok, ha bekerülnek a véráramba, egy állandó "önmérgezésben" tartják a szervezetet, ezzel gyengítve az immunrendszert is!

Érdemes évente 2-3 alkalommal végig csinálni egy ilyen speciális vastagbél tisztító kúrát, hiszen a salaktalanítás a méregtelenítés alapja is egyben, ami nagyban segíti a fogyókúrás törekvéseket és az erős immunrendszert is.

Viszont körültekintően kell kiválasztani a vastagbél tisztítás módszerét. Nem érdemes olyan fakéreg-őrlemény vagy túl rostos egyéb őrlemények használata, ami megfelelő mennyiségű folyadék használata hiányában beáll, mint a beton, és könnyen okozhat bélcsavarodást.

Arról nem beszélve, hogy a "mechanikus kefe" hatás, csak lecsiszolja a bélbolyhoknak pont azt a felső 1-1,5 mm-es csúcsát, ami a hasznos tápanyagok felszívódásáért felelős! Tehát a mennyiségi étkezés ellenére így leszel minőségi éhező, mert hasznos tápanyagok nem jutnak a szervezetedbe, és ez hiánybetegségekhez vezet! Szóval óvakodj az olyan butaságoktól, amikor "bélradírt" reklámoznak neked!

Például a szennával és hasonló, az antrakinon származékokat −szennozidokat tartalmazó vegyületekkel való hashajtás már csak azért is veszélyes, mert a bélfal erőszakos stimulálásával azon kívül, hogy fájdalmas bélgörcsöket okoz, hamar hozzászokik a szervezet, már nem fognak hatni. Bélrenyheséget okoznak, és hosszútávon szubileusz-hoz is vezethetnek, ami a vékonybél nem megfelelő működése, azaz nem továbbítja a béltartalmat a vastagbél felé, egyfajta bélelzáródás hatást produkálva.

Ne feledd, az immunrendszer 70-80%-a eleve a vastagbélben található, és ezen kívül az anyagcsere is nagyban ki van szolgáltatva a vastagbél állapotának, ezért érdemes gondosan karbantartani.

Ha rendszeres a bélműködésünk, a belső tisztulás, és megfelelően erős az immunrendszerünk, az allergiákra sem leszünk annyira fogékonyak a tavaszi pollenszezon idején sem.

Arról nem beszélve, hogy bizony a szépség is belülről fakad, hiszen ameddig tart a székrekedéses állapot, vagy a hiányos belső tisztulás, sok esetben a bőr és főleg az arcbőr pórusain távoznak a méreganyagok ezzel ekcémát, arcpírt, pörkösödést, faggyúmirigy gyulladást, mély aknékat vagy pattanásokat okozva.

Amint láthatjuk, az emésztőtraktus egészséges működésétől függ tulajdonképpen a teljes szervezetünk normál működése.

Ezért érdemes karbantartani, szervizbe ugyan nem tudjuk vinni, csak az autónkat, de azért évente többször, kúra szerűen tudjuk támogatni a megfelelő működését.


Az Oxytarm egy egyedi gyártási technológiával készült receptúra. OÉTI notifikált étrendkiegészítő 16. éve bizonyít Magyarországon.

Szerepel a gyógyszertárak által is megrendelhető biztonságos termékek listáján.

Az Oxytarm csak természetes anyagokat tartalmaz. Magnéziumot és antioxidánsokat, citrus-bioflavonoiddal dúsított C-vitamint az immunrendszer jó működése, és a normál elektrolit- folyamatok érdekében.

https://www.everlife.hu/termek/salaktalanitas-mere...