A leptint, mint az energia biztosításáért felelős vezér hormont, a fehér zsírsejtek gyártják. A Leptin biztosítja a kommunikációt a zsírsejtek, - mint hosszú távú energia raktárak- és a hypothalamus (többek közt, az agy zsír metabolizmusáért és az étvágyért felelős agyközpontja) között.

Ha s zsírsejtek telítettek, megnövekszik az általuk termelt leptin szint, ezzel jelezve az agynak, hogy nem szükséges további táplálék bevitele. Tehát a leptin és a hypothalamus normál működése, kommunikációja szabályozza az étvágyat!

A leptin rezisztencia nem más, mint a túlzott szénhidrát fogyasztása miatt megtelt zsírraktárak következtében kibocsájtott extra mennyiségű leptin, amely ellen az agy úgy védekezik, hogy érzéketlenek lesznek a leptin receptorai! Ezért aztán minél kövérebbek vagyunk, annál éhesebbek is vagyunk!

A zsírraktározás alapvető evolúciós, életfenntartó ösztön, és ez soha nem fog változni! Ez biztosította fennmaradásunkat a legzordabb életkörülmények között is! A több tízezer évvel ezelőtti életmódunkhoz képest, az életfeltételek, a környezetünk, a táplálkozási és mozgási szokásaink jelentősen megváltoztak, de a testünk ösztönös, önkonzerváló reakciói, sajnos nem követték le a változásokat.

Tehát a szervezetünk nem számol azzal a ténnyel, hogy van egy hűtőszekrény, amiből bármikor hozzájuthatunk élelemhez, nem kellene jelentős zsírpárnákat elraktározni testen belül, a hosszú távú energia elraktározásának és felszabadításának biztosítására. Mondhatnánk, a hardver a régi, a szoftver új, és nem nagyon kompatibilisek!

A leptint, mint az energia biztosításáért felelős vezér hormont, a fehér zsírsejtek gyártják. A Leptin biztosítja a kommunikációt a zsírsejtek, - mint hosszú távú energia raktárak- és a hypothalamus (többek közt, az agy zsír metabolizmusáért és az étvágyért felelős agyközpontja) között.

Ha s zsírsejtek telítettek, megnövekszik az általuk termelt leptin szint, ezzel jelezve az agynak, hogy nem szükséges további táplálék bevitele. Tehát a leptin és a hypothalamus normál működése, kommunikációja szabályozza az étvágyat!

Akkor kezdődik a baj, ha az inzulin érzéketlenséghez hasonlóan, megjelenik a leptin érzéketlenség is!

A leptin rezisztencia nem más, mint a túlzott szénhidrát fogyasztása miatt megtelt zsírraktárak következtében kibocsájtott extra mennyiségű leptin, amely ellen az agy úgy védekezik, hogy érzéketlenek lesznek a leptin receptorai!

Mivel az agy kizárólag a leptin szint révén értesül a test zsírraktárainak állapotáról (nem a tükörből értesül a túlsúlyról sajnos), és a leptin érzéketlenség következtében nem kaphat megfelelő visszajelzést, hogy túltelítettek a zsírsejtek, így abban a hitben van, hogy a szervezet még mindig éhezik. Ezért fenntartja az éhség érzetet, ami további evéshez vezet, ezáltal még több zsírsejt keletkezik, azok még több leptint bocsájtanak ki magukból, de mivel a túl sok leptin érzéketlené tette az agy éhség központját, nem szűnik meg az étvágy és így folytatódik az ördögi kör!

Ezért van az, hogy a kövér ember állandóan éhes!

Akinek hosszú ideig a sok szénhidrát fogyasztás miatt túl magas a leptin kiválasztása, előbb-utóbb leptin rezisztens lesz, ami egyenes út az elhízáshoz. Az elhízás következménye (a hasi zsírok) a cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, metabolikus szindróma stb.

Most már érthetjük, miért nem vezet sehová a koplalás, léböjt, fehérje turmixos fogyókúrák, jelentős kalória megvonásos diéták stb. Minden kalória megvonás után a leptin, - mint első rendű önfenntartó, energia tartalékolásért felelős hormon, a nehezen leadott kilókat, rövid időn belül igyekszik visszapótolni zsírraktárak formájában (hosszú távú energia tartalék újabb ínséges, koplalásos időkre), sőt, még egy felesleges biztonsági többletet is felhalmoz. Ennek köszönhető a fogyókúrázók körében oly gyűlölt jojó effektus is!

A leptin rezisztencia a legtöbbször együtt jár inzulin rezisztenciával is, sőt egymást is okozhatják!

Fontos, hogy kizárólag alacsony GI (glikémiás index)-el rendelkező szénhidrát forrást vigyünk be a szervezetünkbe, ami nem vált ki azonnali inzulin választ. Mellőzzük a krumplit, kenyeret, lisztet, cukrot, tésztaféléket, süteményeket, hiszen ezek miatt jelentek meg a civilizációs betegségek, nem tudtunk hozzájuk adaptálódni , hiszen a táplálkozási szokásaink csak az utóbbi 150 évben változtak meg jelentősen!

Mivel a leptinnek ciklikus, pulzáló kibocsátása van, ezért fontos, hogy napi maximum háromszor együnk, közben ne nassolgassunk, és két étkezés között teljen el minimum 4-5 óra, hogy ne zavarjuk meg a leptin kibocsájtás napi ciklusát!!!

A humán genom feltérképezése során felfedeztek öt olyan speciális fehérjét (UCP) amely a metabolizmusért felelős. A normál működés során a sejtek az ATP (adenozin- trifoszfát)-ból nyerik az energiát 65%-ban és 35%-ban a hőt.

A fogyás szempontjából a legjelentősebb fehérje az UCP-1, amely a barna zsírsejtben termelődik és képes a kalóriákat 100%-ban hővé alakítani, elégetni. Sajnos a barna zsírsejtek száma az öregedéssel arányosan fogy.

A másik fontos fehérje az UCP-3, amely izom aktivitás, azaz torna hatására képes úgyszintén átalakítani a kalóriákat 100%-ban hővé, azaz zsírt égetni.

Éppen ezért, tornászni fontos, de torna előtt nem szabad enni, és nem szabad kimerítő gyakorlatokat végezni. Inkább hosszabb ideig, egy-két órán keresztül kell mozogni, és fontos, hogy izzadjunk. Ez a egyik jele a kalória 100%-ban hővé való átalakulásának. Ekkor szabadulnak fel a zsírraktárak.

Torna után közvetlenül sem szabad enni, mert a zsírégetés egyeseknél még egy-másfél órán keresztül folytatódhat az UCP-3 fehérjének köszönhetően. Ha ilyenkor ráeszünk, azonnal leáll a zsírégetés, és a felszabadított zsírokat, az evés következményeként, a hasnyálmirigy által kibocsátott inzulin visszatuszkolja a zsírraktárakba.

Feltétlenül meg kell várni a valós éhség érzetet, az jelzi, hogy leállt a zsírégetés fázisa.

Sajnos a fogyni képtelenek körében gyakran beszélhetünk az izomsejtek leptin rezisztenciájáról is, és ebben a formában majdnem lehetetlen a zsírégetés önerőből, külső beavatkozás, segítség nélkül. Itt jöhetnek szóba a hatékony étrend-kiegészítők.

http://www.everlife.hu/kampany/Body4U

Jó hír, hogy következetes helyes táplálkozással, a magas GI szénhidrátok megvonásával, rendszeres mozgással, sok türelemmel, fél-egy év alatt meg lehet szabadulni az izmok leptin rezisztenciájától, csak utána lehet bármilyen sikert elérni a fogyókúra terén.

-folytatjuk-

Tihor-Herczeg Kyra

American Academy of Antiaging Medicine tagja

Forrás: Mastering Leptin, Byron J. Richards, CCN and Mary Guinon Richards

Cannon B., Nedergaard J. : Brown addipose tissue: function and physiological significance. Physiol Rev. 2004. Jan, 84(1): 277-359.