Hogyan okoz a rossz vastagbélflóra elhízást?

Miért tud ilyen esetben csak a MIKROBIOM DIÉTA segíteni?


A WHO kijelentette, hogy az elhízás világjárványként terjed, ami komoly egészségügyi következményekkel jár.

A Nature magazin 2006-ban publikált, a Mikrobiomról szóló cikke nyugaton nagy vihart kavart úgy a gasztroenterológusok, mint a dietetikusok körében.


A MIKROBIOM a rajtunk és bennünk élő baktériumok összessége. Ennek nagy részét a vastagbél baktériumai teszik ki. Nem csak az immunrendszerünk 70-80%-a függ a vastagbél állapotától, hanem az anyagcserénk, és a hízásra való hajlamunk is.

Egyre több klinikai kutatás bizonyítja, hogy a bélflóra össztétele meghatározza, hogy valaki túlsúlyos lesz vagy sem. A vastagbélben ugyanis élnek olyan baktérium családok (Firmicutes), amelyek a hízásért is felelősek. Mások pedig a normál testalkatot biztosítják, vagyis túlsúly esetén a fogyást is segíthetik.

Ezen baktériumtörzsek egymáshoz viszonyított aránya, oly kényes egyensúlya, ha eltolódik a vastagbélben, az eredmény túlsúly kialakulása lesz.

Létezik egy olyan, szabadalommal védett növényi rost-komplex, amely ellenőrzött gyártási minősége és klinikai vizsgálatokkal igazolt kalória-gátló és prebiotikus hatása révén, súlycsökkentő orvostechnikai eszköznek lett minősítve az Európai Unióban.

Ez a speciális rost-komplex képes a jó bakteriális egyensúlyt helyreállítani a vastagbélben, ezáltal egy jojó-mentes, tartósabb fogyás biztosítani.

A hízásért felelős baktériumok hatására sokkal több kalóriát képes hasznosítani a szervezetünk ugyanabból az ételből. Ezek a baktériumok olyan endo- és biotoxinokat, azaz méreganyagokat termelnek, amelyek hatására a máj több trigliceridet (vérzsírt) gyárt. Ezt az inzulin, mint raktározó hormon, főleg a hasi zsírpárnákba spájzolja be. A rossz májműködés esetén romlik a zsírbontó képesség. Zsírbontás nélkül pedig nem lehetséges a zsírégetés sem! Minden fogyókúra előtt és alatt is, éppen ezért érdemes segíteni a máj méregtelenítését és regenerálását! Tehát a hízásra való hajlam nem mindig genetikai okokból származik!

A laborvizsgálatok során kiderült, hogy akinek több FIRMICUTES baktérium van a beleiben, mint BACTERIODETES, azok sokkal hajlamosabbak a hízásra.

A lényeges különbség őseinkhez képest az életmódunkban keresendő, a kevés mozgás mellett a táplálékok kalória tartalma is magasabb. Ami talán még ennél is fontosabb, az az ételeink összetétele, amely döntő hatással bír a bélflórára. Ezek az ételek tele vannak mesterséges adalékanyagokkal (színezék, aroma), gyulladásnövelő összetevőkkel, mint a milyen a glutén, a cukor, a tehéntejben lévő A1-béta kazein, és allergénekkel, mint például a szója és a mogyoró.

Ezeken kívül a legtöbb esetben még tartósítószert is tartalmaznak! Fontos tudni, hogy a fent említett vegyületek teljesen felborítják a bélflóra egyensúlyát! Ez kihat a vastagbél falának épségére, könnyen tud féláteresztő bélszindrómát okozni, amely gyulladásokkal, ételintoleranciával, allergiákkal, autoimmun betegségekkel jár, valamint metabolikus szindrómához is vezet. Ezek következménye aztán a túlsúly és az elhízás.

Ez indokolja, hogy időnként pótolni kell a bélflórát, a jó vastagbélflórához nagyon hasonló élőflórával. A leghatékonyabb fogyókúra éppen ezért a Mikrobiom­-barát diéta.


Mit jelent a MIKROBIOM DIÉTA?

Olyan típusú táplálkozás, valamint étrend-kiegészítés, amely nem árt a jó bélflórának, sőt pótolja, táplálja a fogyasztó baktériumokat. Ez egyben kiéhezteti a hízásért felelős bélflórát, miáltal helyreáll úgy a normál bélflóra, mint az anyagcsere egyensúlya. Egy jól működő szervezet nem spájzol felesleges zsírpárnákat! Így ismét képessé tesz a fogyásra!


Hirdetés

A fogyasztó bélflóra kiegyensúlyozására kidolgozott, farmakológusok és endokrinológusok által fejlesztett speciális MIKROBIOM diétáról az alábbi linkre kattintva olvashatsz többet:

FEDBOND® EXPRESS MIKROBIOM DIÉTA


A mai táplálkozási szokásaink messze vannak a természetestől. Sajnos a hízásért felelős baktériumoknak kedvezünk, különösen a magas glikémiás index-szel rendelkező szénhidrát tartalmú ételek fogyasztásával.

Igaz a mondás: „Az vagy, amit megeszel!”

Amikor táplálkozunk, egyúttal a bélbaktériumainkat is tápláljuk, és egyáltalán nem mindegy, mely törzseket.

Ezért vagyunk jelentős mértékben kiszolgáltatva a vastagbélflóránknak, amit az agy-bél tengely miatt a második agynak is neveznek.

A vastagbélflóra összetételétől nagymértékben függ, hogy éppen milyen ételt kívánunk meg!


Tehát nagyon nem mindegy milyen ételeket fogyasztunk, azaz, hogy a számunkra hasznos baktériumoknak, vagy éppen azoknak szolgáltatunk megfelelő táptalajt a szaporodáshoz, amelyek az elhízásunkért is felelnek.

Megállapíthatjuk, hogy fogyókúra nem lehetséges megfelelő diéta nélkül. Bár a mozgás is az egészséges életmód része, a zsírpárnákból való fogyáshoz a táplálkozáson van a fő hangsúly.

A minőségi és magas hatóanyag tartalmú, OGYÉI notifikált, a gyógyszertárak biztonságos termék-listáján szereplő, a jó emésztést, valamint a normál pajzsmirigy-, és vese-, epe- illetve a májműködést támogató étrend-kiegészítők használata sokat tud segíteni, gyorsítani az anyagcsere normalizálásában.

Tihor-Herczeg Kyra

táplálkozástudományi szakértő

Az Amerikai Anti-Aging Orvosi Akadémia tagja