Hogyan segítsem hatékonyan az immunrendszer működését, a szervezet védekező és ellenálló képességét?

A jól működő immunrendszer egy félelmetesen hatékony védelmi rendszer!

Az egészségünket azok a tényezők befolyásolják első sorban, amit megeszünk, és azok a külső tényezők, amivel közvetlenül kapcsolatba kerül a testünk. Viszont jó hír, hogy ezek egyben életünk azon a területei, amelyeket saját hatáskörben meghozott döntésekkel befolyásolni tudunk, ha tudatosan élünk.

Olyan időket élünk, amikor mindennél fontosabb a TUDATOS ÉLETMÓD. Ebbe beletartozik a megfelelő mozgás, lehetőleg friss levegőn, az allergénektől és gyulladásnövelő faktoroktól mentes, egészséges táplálkozás, a minél kevesebb ártalmas vegyületet tartalmazó kozmetikumok használata, illetve a toxikus háztartási vegyszerek (oldószerek, festékek, permetezőszerek, klór) kerülése. Utóbbi két kategória vegyületei a bőrön, a hajszálereken keresztül előbb bejutnak a véráramba, mint azt a máj méregteleníteni tudná. Számos szabad gyök is keletkezik, ami megterhelő stresszt jelent az immunrendszer számára, és gyengíti védekező képességének hatékonyságát.

Az egészségünket, a jó védekező és ellenálló képességünket többek között, az immunrendszerünk biztosította védelmi rendszernek köszönhetjük. Ahhoz nem fér kétség, hogy a természetnek volt ideje évmilliók alatt kidolgozni az evolúció és az adaptáció törvényein keresztül a leghatásosabb védelmi stratégiákat és mechanizmusokat.

Tehát az immunrendszer, ha megfelelően működik, kezelni tudja a behatoló parazitákat, gombákat, vírusokat és baktériumokat is, mindenre van egy bevett harcmodora.

Tekintsünk be egy picit a kulisszák mögé, lássuk hogyan és milyen eszközökkel harcol az immunrendszerünk. Így megnyugodhatunk, hogy tényleg jó kezekben vagyunk, amennyiben partnerként, az életmódunkkal támogatjuk az immunrendszer hatékony működését.

Nincs hatékonyabb gyilkoló gépezet, mint az immunrendszer, ha a testet fenyegető ellenségekkel találja szembe magát! Ezért is érdemes támogatni a normál működését.


Hirdetés:

Az IMMUN4U Forte termékről itt tudhatsz meg többet, és meg is vásárolhatod.


Az immunrendszer dominánsan a limfociták (nyiroksejtek) és leukociták (fehérvérsejtek) által biztosítja a fő védelmi rendszerünket.

Ilyen limfociták a T és B, illetve az NK nevezetű sejtek.


A B-sejtek vagy B-limfociták

A csontvelőben fejlődnek ki. A B-sejtek antigén (testidegen anyag) felismerést biztosító receptorral, azaz érzékelővel rendelkeznek. Ha így tetszik, ők azonosítják be a kórokozókat és emlékeznek is rá, hogy milyen ellenanyaggal győzte le őket az immunrendszer.


A T-limfociták vagy T-sejtek

A tímuszban vagyis a csecsemőmirigyben válnak éretté, kis hányaduk pedig a mandulákban. Tevékenységük szerint aktív és memóriasejtekre osztják őket.

Ilyen főbb aktív T-sejtek:

  • Segítő (helper) T-sejtek, a többi fehérvérsejtnek, a B-sejteknek, és a T-killer sejteknek, valamint a makrofágoknak segítenek aktiválódni.
  • Citotoxikus (killer) T-sejtek, elpusztítják a szervezet vírusfertőzött vagy rákos átalakuláson átesett sejtjeit.
  • Regulációs T-sejtek folyamatosan felügyelik az immuntoleranciát, azt hogy az immunrendszer ne támadja meg a saját szöveteket. Egy fertőzés vagy egyéb immunreakció végeztével lekapcsolják a sejtes immunválaszt
  • Mucosa T-sejtek, az emberek esetében a vérben, májban, tüdőben és a nyálkahártyákon fordulnak elő, ahol a mikrobák kórokozó telepei ellen védik a szervezetet.
  • Memória T-sejtek, közös jellemzőjük, hogy hosszú az élettartamuk, és ha ismét találkoznak a rájuk jellemző antigénnel, gyors osztódással aktív utódsejteket hoznak létre. Így az immunrendszer a patogén, kórokozó újabb támadására jóval előbb tud reagálni.

Az antigének olyan testidegen, rendszerint fehérjetermészetű anyagok, amelyek az immunrendszert valamilyen válaszra késztetik, általában ellenanyag-termelést váltanak ki.


A memória T-sejtek

Ha a rájuk jellemző testidegen anyaggal (antigén) találkoznak, általuk az immunrendszer a kórokozó újabb támadására jóval előbb tud reagálni.


NK T-sejtek

Összekötő kapcsot jelentenek a veleszületett és adaptív (környezethez idomuló) immunrendszer között.


Nos, mint látjuk, hihetetlen biztonsági védelmi rendszer áll mögöttünk az egészségünket védve a nap minden percében, nincs is ennél megnyugtatóbb. Ha nem így lenne, az évmilliók alatt, a fajunkat ostrom alá vevő kórokozók széles palettája miatt, már rég kihaltunk volna.

A tudás hatalom, ezért érdemes megtanulni, hogyan működik a saját szervezetünk, és ne csak az okostelefon ezer applikációját értsük és lássuk át!

Ezért nem megoldás a félelem és a pánik, mivel a stressz csak gyengíti az immunrendszert!

Ezek után egy dolgunk van, az életvitelünkkel minél jobban támogatni és erősíteni az immunrendszer működését. Többek között egy ilyen eszköz az egészséges életmód keretein belül az olyan vitaminok, ásványi anyagok és növényi kivonatok használata is, amelyek segítik az immunrendszer hatékony működését, ezáltal a védekezésünket a külső kórokozókkal szemben. Egészségünkre!


Hirdetés:

Az IMMUN4U Forte termékről itt tudhatsz meg többet, és meg is vásárolhatod.


Az alábbi linken pedig megtudhatod, miért annyira komplex az immun-tuning termékcsomag

https://www.everlife.hu/termek/immunrendszer-tunin...